Śledzie z cytryną i gruszką

Przepis znalazłam na Kotlet tv. Świetna, smaczna propozycja na karnawał.


250g śledzi
1 cytryna
1 cebula
1 twarda gruszka
oliwa
4 ziela angielskie
1 liść laurowy
oliwa
pieprz

Cebulę poszatkować w prążki, umytą gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić razem ze skórą w cienkie plastry. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Wymoczone filety śledziowe pokroić w ukośne paski. Wszystko popieprzyć, delikatnie wymieszać, dodać rozgniecione ziela i liścia, zalać oliwą. Wstawić na noc do lodówki.

Chrupiąca kaczka (Jamie Oliver)


4 piersi z kaczki ze skórą
suszony tymianek
chińska przyprawa pięciu smaków
sól

 Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Posolić mięso, posypać chińską przyprawą i tymiankiem. Skropić mięso oliwą i natrzeć przyprawami. Położyć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smażyć 16-18 minut, odwracając ją co kilka minut. Pokrywką trochę mniejszą od patelni przycisnąć mięso, aby było bardziej chrupiące. Po upieczeniu zdjąć mięso z patelni na deskę i kilka minut pozwolić mu 'odpocząć' przed pokrojeniem go w plastry.  

Pierś z kurczaka (Jamie Oliver)

Przepis pochodzi z książki "30 minut w kuchni". Polecam ją, gdyż zawiera łatwe i niebanalne przepisy na ciekawe i przepyszne obiady.


4 piersi z kurczaka
mały pęczek świeżej natki pietruszki
kilka listków świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów z oliwy
100 g fety
skórka otarta z 1 cytryny
czubrica zielona
sól, pieprz
4 gałązki świeżego rozmarynu


Od filetów odciąć polędwiczki użyć do czegoś innego. Z wierzchu piersi oprószyć solą, pieprzem i czubricą zieloną. W każdej piersi zrobić kieszonkę. Bazylię i pietruszkę poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić w drobną kostkę, pokruszyć fetę, dodać skórkę cytrynową i wszystko wymieszać. Farszem napełnić kieszonki filetów i spiąć wykałaczkami. Na gorącą patelnię wlać sporo oliwy i ułożyć piersi. Zmięty kawałek papieru do pieczenia zmoczyć pod kranem i nakryć nim kurczaka. Jeżeli piersi zrumienią się od spodu, odwrócić i dodać na patelnię gałązki rozmarynu. Smażyć dalej pod papierem.Obciążyć mięso mniejszą pokrywką, żeby lepiej się zrumieniło.
  Wilgotny papier jest istotnym elementem, gdyż pierś nie wychodzi sucha!


Sałatka śledziowa


śledzie
ser żółty
jaja na twardo
czerwona fasola
kukurydza
koperek
por
śmietana 12%
musztarda majonez
sól, pieprz do smaku

Pora poszatkować i sparzyć. Jaja i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek poszatkować.
Wymieszać składniki.

Tort marchewkowy z masą kardamonową

Ciasto marchewkowe jest pyszne, bardzo wilgotne i nadaje się do samodzielnego podania w towarzystwie lodów lub bitej śmietany (porcja na tortownicę 24cm). Przepis znalazłam na blogu mrufkizet, ale wprowadziłam kilka zmian. 


Ciasto marchewkowe:
4 jaja 
250g cukru
270g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki kardamonu
1,5 łyżeczki cynamonu
125 ml oleju
4 średnie marchewki (ok. 350g)

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jaja ubić z cukrem. Następnie powoli dodawać olej i nadal ubijać. Dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec 35-40 min w temp. 180stC - do suchego patyczka. 

Masa kardamonowa:
1 budyń śmietankowy
500 ml mleka
2 żółtka
2 czubate łyżki mąki pszennej
ewentualnie cukier (jeżeli budyń był bez cukru)
1,5 kostki masła
kardamon

Odlać pół szklanki mleka, rozmieszać w nim budyń, mąkę i żółtka. Pozostałe mleko zagotować, wlać budyń. Dodać cukier, zagotować. Ugotowany budyń wystudzić, a najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Masło w temp. pokojowej utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń i kardamon do smaku (ok. 1 łyżeczki).