Piersi z kurczaka z pesto i pomidorami


2 piersi z kurczaka
bazyliowe pesto
5-6 suszonych pomidorów z zalewy
2 garście tartego sera żółtego
pieprz czarny, pieprz ziołowy, czerwona papryka, sól
tymianek
oliwa

Piersi cienko rozbić, uważając żeby nie zrobić dziur i aby filet tworzył w miarę zwarty kształt. Mięso doprawić z obu stron pieprzami, papryką i solą. Pomidory pokroić w kostkę. Rozsmarować pesto na całej powierzchni piersi, posypać serem. następnie na połowie fileta rozłożyć pomidory i złożyć fileta na pół. Wierzch piersi skropić oliwą i posypać tymiankiem. Zapiekać w 180st C przez ok 20 min. Podawać z pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatką.

Rolada serowa


60 dag żółtego sera w kawałku
100g masła
200g kremowego serka topionego
40 dag szynki konserwowej
4 jaja na twardo
pęczek szczypiorku, pietruszki
200g pieczarek
kilka rzodkiewek

Zagotować w garnku taką ilość wody, żeby po włożeniu sera był on przykryty. Zdjąć garnek z ognia, włożyć ser i zostawić w wodzie na ok 40 min. Pieczarki zetrzeć na tarce i obsmażyć. Masło utrzeć z serkiem topionym. Wędlinę i jaja pokroić w kostkę, zieleninę posiekać, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć z masą maślano-serową. Żółty ser wyjąć z wody, odcedzić i rozwałkować, uważając żeby nie powstały dziury. Rozsmarować na nim farsz i zwinąć roladę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.

Keks orzechowy

Bazowałam na przepisie z Tiny, wprowadzając kilka sowich zmian. est to bardzo proste i aromatyczne cisto.


8 białek
1 i 1/3 szkl cukru
25 dag masła
30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag mielonych orzechów
5 dag mielonych migdałów
szczypta soli
gorzka czekolada
łyżeczka masła

Stopić i przestudzić masło. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodać cukier, a następnie połączyć z przestudzonym, stopionym masłem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, zmielonymi migdałami i orzechami. Suche składniki połączyć delikatnie łyżką z ubitą pianą. Wlać ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem, nasmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Piec ok. 60 min w 180st C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać płaską łyżeczkę masła, polać upieczone i wystudzone ciasto. 

Najlepsze pączki

Najsmaczniejsze pączki, jakie do tej pory piekłam. Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Pączki są delikatne, puszyste, nie nasiąkają tłuszczem i mają cudowny smak. Polecam! Pozostałe z pieczenia białka można wykorzystać w keksie orzechowym. Można je też zamrozić i wykorzystać w innym czasie. 


Porcja na 38 szt.

500 ml mleka
100g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
1 kg mąki tortowej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
2 jaja
8 żółtek
120g masła
4 łyżki spirytusu
konfitura różana
1 litr oleju  i kostka smalcu do smażenia

   Mleko podgrzać, żeby było ciepłe, ale nie gorące, dodać pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok. 15 min, żeby drożdże spieniły się. Resztę mąki przesiać do miski, dodać sól i cukier waniliowy. Jaja i żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą pianę ok. 15 min. Wyrośnięte drożdże połączyć z mąką, za pomocą drewnianej łyżki, a następnie dodać ubite jaja. Dokładnie wyrobić ciasto ręką ok. 20 min, aż będzie odchodzić od ręki. Gdyby było za gęste, można dodać 2-3 łyżki ciepłego mleka. Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i wystudzone masło oraz spirytus. Zagnieść, żeby składniki połączyły się. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
   Po tym czasie wyłożyć wyrośnięte ciasto na oprószoną mąką stolnicę i powygniatać 2-3 minuty. Rozpłaszczyć ciasto na grubość 2 cm i ostrą szklanką wycinać pączki. Gotowe krążki rozłożyć na ściereczce w dużych odstępach, przykryć drugą ściereczką i zostawić na ok. 30 min, żeby podrosły. Jeżeli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, rozpłaszczyć delikatnie krążek na dłoni, włożyć nadzienie i zalepić. (Ja smażyłam pączki bez nadzienia. Upieczone i wystudzone pączki nadziewałam konfiturą za pomocą ostrej, podłużnej końcówki szprycy.)
   Roztopić i rozgrzać tłuszcz do temp. 180st C. Tłuszcz ma odpowiednią temperaturę, gdy po włożeniu końcówki drewnianej łyżki, spod spodu wydobywają się bąbelki. Smażyć pączki przez ok 2 min z każdej strony. Wykładać na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.