Makaron z zielonym pesto i cukinią


pęczek bazylii
garść orzechów (użyłam laskowych)
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl oliwy
1/2 szkl tartego parmezanu
sól, pieprz
makaron
mała cukinia
1 łyżka masła

  Orzechy uprażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, odstawić do ostygnięcia. Liście bazylii, wystudzone orzechy i pozostałe składniki wrzucić do blendera i zmiksować. 
  Makaron ugotować al dente, odcedzić (zostawić 1/3 szkl. wody z gotowania makaronu). 
  Cukinię zetrzeć wraz ze skórką na tarce o dużych oczkach. Na rozgrzanej patelni zrumienić cukinię na maśle, dodać przygotowane wcześniej pesto, wrzucić makaron i wymieszać. W razie potrzeby dolać wody z gotowania makaronu. Wyłożyć makaron na talerz, skropić oliwą i oprószyć parmezanem. 

Brak komentarzy: