Risotto z suszonymi grzybami



garść suszonych prawdziwków
3/4 szkl. ryżu do risotto (np. Arborio)
1/3 szkl. białego wytrawnego wina
ok. 2-3 szkl. bulionu
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka tartego parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz

Grzyby zalać wrzątkiem i zostawić na 20 min. Następnie pokroić je w paski. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Do cebuli dodać grzyby, chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż i smażyć ok 1 min, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać wino i czekać, aż odparuje, potem dodać chochelkę bulionu. Gotować na małym ogniu często mieszając, aż cały płyn wchłonie się, potem dolać następną porcję bulionu. Powtarzać czynność przez ok. 20 min. Ryż ma być kleisty, ale rzadki. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i łyżkę masła, wymieszać. Podawać z natką pietruszki i parmezanem.

2 komentarze:

Sylvia F. pisze...

Na pewno wypróbuję, mój Połówek uwielbia risotto :)

Anonimowy pisze...

Przepis idealny, risotto wyszło meeeegaaaaa!!!