Risotto z kurkami


100-150g kurek
100g ryżu do risotto (np. Arborio)
1/3 szkl. białego wytrawnego wina
ok. 2-3 szkl. bulionu
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka tartego parmezanu
świeży tymianek
sól, pieprz

Oczyszczone kurki pokroić, małe okazy zostawić w całości. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i zeszklić na nim poszatkowaną drobno cebulę i czosnek. Do cebuli dodać kurki, chwilę podsmażyć, aż puszczą sok i odparują (Odłożyć kilka usmażonych kurek do dekoracji). Następnie wsypać ryż i smażyć ok 1 min, aż ryż zrobi się szklisty. Dodać wino i czekać, aż odparuje, potem dodać chochelkę bulionu. Gotować na małym ogniu często mieszając, aż cały płyn wchłonie się, potem dolać następną porcję bulionu. Powtarzać czynność przez ok. 20 min. Ryż ma być kleisty, ale rzadki. Przy ostatniej porcji bulionu dodać posiekany tymianek, sól i pieprz. Zdjąć z ognia, dodać parmezan i łyżkę masła, wymieszać. Ozdobić odłożonymi wcześniej kurkami i tymiankiem.

1 komentarz:

jerzy pisze...

Świetnie smakują kurki w takim towarzystwie