Mięsne gniazdka z jajem


80 dag kawałków z nóżek kurczaka
jaja
2 łyżki suszonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
tymianek
bazylia
rozmaryn
oregano
natka pietruszki
oliwa
bułka tarta
masło

Mięso zmielić, dodać 1 jajo, suszone pomidory, pokrojoną w kostkę i zrumienioną na patelni cebulę. Dodać poszatkowaną natkę, przyprawy i wymieszać masę. Gniazdka można przygotowywać w foremkach do muffinek lub w glinianych kokilkach. Naczynia nasmarować oliwą i oprószyć bułką tartą.
Z mięsa formować nieduże kulki, następnie spłaszczyć je na dłoni i wyłożyć mięsem foremki. Zapiekać w 180stC ok. 10 min. Następnie wyjąć. Jeżeli w środku pojawiło się dużo wody z mięsa, zebrać ją łyżką. Do każdego gniazdka wbić jajo, posolić je i popieprzyć. Na wierzchu jajka ułożyć plasterek masła. Zapiekać dalej, aż jajko zetnie się, a  mięso będzie upieczone.

Brak komentarzy: