Sałatka z grillowanych pomidorów i cykorii

Sałatka na bazie przepisu Jamiego Olivera. Bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.


4 cykorie
opakowanie pomidorków koktajlowych
zielone oliwki
ocet balsamiczny
1/2 ząbka czosnku
oliwa
tymianek
sól, pieprz

Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć w naczyniu do zapiekania nacięciem do góry. Skropić oliwą, doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zapiekać w 150stC ok. 45 minut.
Odkroić gorzkie końce cykorii i przekroić je wzdłuż. Nagrzać patelnię do grillowania i ułożyć na niej cykorię płaską stroną w dół. Co kilka minut obrócić je, aby ładnie się przyrumieniły z obu stron, zdjąć z ognia. 
Do miski wycisnąć pół ząbka czosnku, dodać oliwę i ocet balsamiczny, wymieszać. Wrzucić pokrojoną grubo cykorię i pieczone pomidory, dodać oliwki, doprawić solą i pieprzem. 

Brak komentarzy: