Piersi z indyka w sosie z zielonego pieprzu


Pierś z indyka
1 łyżka klarowanego masła lub oliwy
mąka do obtoczenia mięsa
1/2 szkl. białego wytrawnego wina
sól, tymianek
1 łyżka zielonego pieprzu w ziarenkach
3-4 łyżki śmietanki 12%

Pierś z indyka pokroić na kawałki, rozbić i doprawić solą i tymiankiem. Na rozgrzanej patelni ropuścić klarowane masło. Medaliony lekko obtoczyć w mące z obu stron i układać na rozgrzanym tłuszczu. Zrumienić z obu stron, a następnie wlać wino. Poczekać ok. 3 min, żeby alkohol odparował i powstał lekki sos, i dodać pieprz. Przykryć i dusić ok. 20 min., aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, można podlać zimną wodą. Na koniec zaprawić sos śmietanką. Podawać z ryżem i surówką.

Brak komentarzy: