Ciasto Fiona

Przepis znalazłam na tym blogu. Jest to lekkie i pyszne ciasto, w sam raz na upalne popłudnie.



Biszkopt:

5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju


Masa zielona:
Duża butelka zielonego Pysia 
3 budynie śmietankowe


Masa biała:
400 mln śmietanki kremówki 30%
1 zielona galaretka
2 paczki delicji ( z nadzieniem wiśniowym)
2 zielone galaretki
zielone winogrona



Przygotowanie spodu biszkoptowego

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy jeszcze przez chwilę. Sztywną pianę delikatnie mieszamy z żółtkami i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) oraz proszek do pieczenia - cały czas delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30minut.





Przygotowanie zielonej masy




Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki Pysia. Resztę napoju zagotować. Do zagotowanego Pysia dodajemy budynie i czekamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia - cały czas mieszając. Powstałą masę ( zielony budyń ) wylewamy jeszcze ciepłą na ostudzony placek. Ciasto pokryte pierwszą masą pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna, układamy delicje (ciasno obok siebie).





Przygotowanie białej masy




1 galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec powoli wlewamy galaretkę i dalej ubijamy. Tak przygotowaną masę wylewamy na zieloną masę pokrytą delicjami. Na tym etapie wkładamy ciasto do lodówki, przynajmniej na godzinę, aż do stężenia masy białej. Winogrona myjemy i kroimy na połówki, wyjmujemy pestki jeżeli jakieś są. Połówkami winogron dekorujemy wierzch ciasta.





2 galaretki rozpuszczamy w 800ml gorącej wody i pozostawiamy, aby lekko stężały. Następnie wylewamy na białą mase z winogronami i ponownie odtsawiamy do lodówki - tym razem aż do czasu stężenia galaretki.
Ciasto cały czas należy przechowywać w lodówce.

Faszerowane pomidory



6 pomidorów
1/2 pora
1/4 zielonej i żółtej papryki
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
1 mały świeży ogórek
1/4 szkl kuskusu
1-2 ząbki czosnku
sok z 1/4 cytryny
oliwa
sól, pieprz

Pora pokroić i sparzyć. Kuskus przygotować wg. przepisu na opakowaniu. Pomidory umyć, odciąć wierzch i wydrążyć łyżką środki. Ogórka i paprykę pokroić w paseczki. Oliwę wymieszac z sokiem z cytryny, dodać przetarty ząbek czosnku. Pokrojone warzywa wymieszac z kuskusem i fasolą, polać oliwą i dosprawić solą i pieprzem, wymieszać. Farszem napełnić pomidory, przykryć odciętą częścią i wstawić do lodówki na 30 min.

Masa cukrowa do zdobienia tortów

Świetny przepis na masę cukrową do zdobienia tortów znalazłam na forum Cincin. Podana porcja wystarczyła mi na pokrycie dużego tortu, wykonanie ozdób i troszke mi jej zostało, więc na mniejszy tort wystarczy z pewnością połowa porcji. 

800 g cukru pudru
50g glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
3 łyżeczki margaryny lub masła
aromat migdałowy
barwiki spożywcze (użyłam płynnych)


  Żelatynę namoczyć i rozpuścić, a następnie naczynie z żelatyną umieścić w kąpieli wodnej. Do żelatyny dodać glukozę i mieszać uważając, aby nie zagotowała się. Dodać masło. Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonego syropu stopniowo dodawać przesiany puder i zagniatać. Dodać aromat. Wyrabiać masę, aż będzie plastyczna. Jeżeli robimy ozdoby w różnych kolorach, to podzielić masę i dodać wybrane barwniki. Na oprószonym pudrem blacie rozwałkować masę cukrową i za pomocą wałka przenieść ją na tort (Tort powinien być posmarowany kremem i lepiej jest go wcześniej schłodzić).
  W trakcie przygotowywania ozdób należy pamiętać, żeby reszta masy schowana była w woreczku foliowym, żeby szybko nie stwardniała.
  Przygotowane ozdoby suszyłam na kratce, a następnie mocowałam je za pomocą roztrzepanego białka. 
  Płatki różyczek i listki wycinałam przy pomocy kieliszka.