Bogracz – węgierska zupa gulaszowa

Jest to wspaniała, aromatyczna, gęsta zupa gulaszowa, doskonale pasująca jako gorące danie podawane na przyjęciach. Przepis pochodzi z książki ‘Podróże kulinarne Roberta Makłowicza’.



½ kg wieprzowiny
2 łyżki smalcu
1 świeża czerwona papryka
1 świeża zielona papryka
1 pomidor
3-4 ziemniaki
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
ostra papryka, sól, pieprz
2 listki laurowe, 3-4 ziela angielskie

Na roztopiony smalec wrzucić drobno posiekaną cebulę i lekko ja zeszklić. Dodać łyżkę papryki w proszku, cały czas mieszać, żeby papryka nie przypaliła się. Następnie wrzucić pokrojoną w mała kostkę (ok. 1x1cm) wieprzowinę i po 2 min wlać ½ szkl zimnej wody. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, liście i ziele. Dusić mięso na małym ogniu ok. 40 min. i w razie potrzeby podlewać zimna wodą, żeby się nie przypaliło. Gdy mięso będzie na wpół miękkie, dodać pokrojoną paprykę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora oraz pokrojone w drobna kostkę warzywa. Dolać tyle wody, aby powstała gęsta zupa. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Brak komentarzy: